Asbestin ja muiden vaarallisten aineiden kartoitukset

Rakennusten purku- ja korjaustyötä tekevien työntekijöiden, rakennuksen asukkaiden ja käyttäjien sekä ohikulkijoiden suojelemiseksi kiinteistön omistajan on syytä selvittää mahdollisen asbestin tai muiden vaarallisten aineiden, kuten PCB, kivihiilipiki, lyijy, esiintyminen ja sijainti rakennuksessa.

Kiinteistön omistajan on myös huolehdittava siitä, että rakennusosien purku- ja korjaustyöt tehdään mahdollisimman vähän näille altistavalla tavalla.

Jos vaarallisia aineita todetaan rakenteissa vasta purkutyön alettua, työt joudutaan keskeyttämään, työmenetelmät muuttamaan ja saastuneet alueet puhdistamaan erikoismenetelmin.

Ennen rakenteiden purkutöiden aloittamista tulee selvittää onko rakenteissa asbestia (Vnp 1380/1994). Käytännössä asbestikartoitus tulee tehdä aina ennen korjaustöiden aloittamista, sillä vielä 1980-luvullakin on käytetty asbestia sisältäviä rakennusalan tuotteita.

Asbestikartoitus on liitettävä urakka-asiakirjan liitteenä olevaan ns. turvallisuusasiakirjaan. Mikäli rakennuttaja ei ole teettänyt asbestikartoitusta, rakennuksen purkamista kokonaisena ei saa aloittaa.

Asbestikartoitus on hyvä tehdä myös kiinteistöissä, joissa korjaustoimet eivät välttämättä ole lähiaikoina ajankohtaisia.

Erikoistunut kartoittaja laatii myös ongelmakohteiden korjauksen suunnitelmat, ja tarvittaessa valvoo työsuorituksen onnistumisen.

SAP ry:n jäsenyrityksillä on vankka kokemus asbestia ja muita vaarallisia materiaaleja sisältävien rakenteiden kartoituksessa. Olemme olleet mukana kehittämässä alan toimintatapoja.

Asbestin ja muiden vaarallisten aineiden kartoituksia tekevät mm. seuraavat SAP ry:n jäsenliikkeet:

Asbrak Oy

Asbesti- ja haitta-ainelaboratorio AHA-LAB Oy

Dammega Oy

Delete Finland Oy

Pinalto Oy

Siilinjärven Asbestipurku ja Saneeraus Oy

Suomen Asbestitekniikka Oy

Asbesti- ja haitta-ainekonsultointi Oy

AsBestMen Oy

Asve-San Oy Ab

AT Kiinteistöcontrol Oy

Homex Oy

Kainuun AHA-asiantuntijat Oy

Kymen asbestipurku ja romutus Oy

Mattinen Juha Tmi

Rakta Network Oy

Riihimäen Öljypoltinhuolto Oy

Tyrvään Asbesti

WSP Finland Oy

Ylö-Asbest Oy